Selasa, 18 April 2017

Johor kuasai kedudukan mata

ARKIB : 19/04/2004
DUA pasukan dari Johor, Johor FA dan Johor FC menguasai carta liga Kumpulan A dan B bola sepak Liga Perdana selepas mengatasi pasukan lawan masing-masing, semalam.
Pasukan negeri, Johor melonjak ke tangga teratas Kumpulan B selepas mengejutkan pendahulu dan juara Piala Malaysia musim lalu, MPPJ Selangor 2-0 di Johor Bahru.
Johor FC pula terus mengukuhkan kedudukan pendahulu Kumpulan A selepas menang 1-0 ke atas PKNS Selangor di Selayang.
MPPJ gagal mempertahankan kedudukan tangga teratas dan rekod tanpa kalahnya selepas gagal mengekang kegarangan Johor dalam pertarungan antara dua pasukan teratas itu di Stadium Tan Sri Hassan Yunus, Johor Bahru.
Johor yang sebelum ini menduduki tangga kedua, kini mengumpul 12 mata, hanya satu mata di depan MPPJ.
Pemain import Johor, Daniel John Watkins muncul wira Si Jengking apabila menjaringkan kedua-dua gol pada minit ke-11 dan 22 untuk meleburkan rekod tanpa kalah MPPJ.
Ia juga kemenangan ketiga Johor selepas enam perlawanan sekaligus melebarkan rekod tanpa kalah selepas enam perlawanan.
Terengganu mencatat kemenangan pertama dalam bola sepak Liga Perdana Kumpulan B selepas mengatasi Melaka 3-0 dalam perlawanan di Stadium Sultan Ismail Nasiruddin Shah, Kuala Terengganu.
Md. Shahrul Ezrain membuka jaringan untuk skuad Penyu pada minit ke-20 sebelum pemain import, Alfa Potowadawi menggandakan jaringan lima minit kemudian.
Potowadawi menemui sentuhan keduanya di depan gawang pada babak kedua minit ke-70 untuk menutup malam manis Terengganu dengan kemenangan 3-0.
Terengganu sebelum ini mencatat lima seri dan satu kalah untuk pasukan itu mengumpul tujuh mata selepas enam perlawanan.
Pasukan negeri, Kuala Lumpur dikecewakan oleh kelab, MK Land Selangor dengan kekalahan 3-2 dalam aksi di Stadium Selayang.
Marlon James mencatat hatrik pada minit ke-43, 50 dan 78 dan dua gol Kuala Lumpur dijaringkan oleh S. Sunder pada minit ke-38 dan S. Saravanan 89.
Ia merupakan kemenangan kedua MK Land selepas lima perlawanan untuk mengumpul lapan mata.
Di Stadium Selayang, jaringan pada lima minit terakhir perlawanan oleh Walter Silva memberikan kemenangan buat Johor FC ke atas PKNS Selangor.
Ia juga adalah pertarungan antara dua pasukan teratas dan kemenangan memihak kepada Johor FC yang gagah di tangga teratas Kumpulan A dengan 16 mata.
Di Stadium Hang Tuah, Telekom Melaka terus mengecewakan Selangor dengan kemenangan 2-0 hasil jaringan Janef Erik pada minit kelima dan Azlan Ahmad (38).
Di Stadium Sultan Mohamed IV, Kota Bharu, Tentera membelasah pasukan tangga terbawah Kumpulan A, JPS Kelantan 4-1.
Penyerang Tentera, Mohd. Nazri Akui menjadi wira pasukan apabila menyumbat dua gol iaitu pada minit ke-39 dan ke-85.
Dua gol lagi dijaringkan oleh Alphonsus Michael pada minit ke-49 dan oleh penyerang import Edmond Kingston di minit ke-69.
Gol tunggal JPS Kelantan dijaringkan oleh Md Shukri Che Mat pada minit ke-45 melalui rembatan kencangnya.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan